Travel 9 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati Semasa Cuti Sekolah di Seluruh Malaysia

9 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati Semasa Cuti Sekolah di Seluruh Malaysia

123
0
9 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati Semasa Cuti Sekolah di Seluruh Malaysia

9 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati. Inilah dia senarai-senarai tempat menarik yang wajib dikunjungi.

Senarai 9 Tempat Menarik Yang Boleh Dilawati

1. Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kelantan

Kelantan sememangnya masyhur dengan pantai-pantai yang menarik dan cantik. Jangan lupa untuk melihat atau mencuba bermain layang-layang di sekitar kawasan Pantai Cahaya Bulan yang sentiasa menjadi tumpuan orang ramai.

2. Pulau Perhentian, Terengganu

Terengganu juga merupakan negeri yang mempunyai pantai bersih, cantik dan menarik. Terutamanya pulau-pulaunya yang cantik dan menarik. Kalau anda ke Terengganu anda boleh melawat ke Pulau-pulau yang ada disana terutamanya Pulau Perhentian.

3. Pantai Sasaran, Selangor

Pantai ini dikenali sebagai pantai cermin kerana memantulkan bayangan jika kita berdiri di permukaan pantai. Ia menjadi tarikan pelancong untuk mengambil gambar ketika air surut.

4. Sungai Melaka

Melaka sememangnya tersohor dalam kalangan pelancong tempatan mahupun luar negara kerana mempunyai banyak peninggalan bersejarah seperti Kota A Fomasa dan Bandar Bersejarah Melaka. Di samping itu, makanan tempatan juga enak. Anda boleh mencuba menaiki Melaka River Cruise untuk menikmati pemandangan di beberapa lokasi terkenal sekitar sungai Melaka.

5. Belon udara panas, Putrajaya

Mungkin ramai yang kurang tahu bahawa Putrajaya adalah merupakan lokasi sesuai untuk anda beriadah bersama keluarga. Anda boleh menaiki belon air panas dan melihat pemandangan indah sekitar Putrajaya.

6. Orangutan, Sabah

Di Sabah, Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre merupakan sebuah tempat untuk membantu Orangutan yang tercedera atau sakit hingga mereka pulih. Anda dapat lihat spesies haiwan ini dengan lebih dekat sebelum mereka dilepaskan habitat asal mereka.

7. Teluk Chempedak, Pahang

Teluk Chempedak menjadi pilihan pengunjung untuk meluangkan masa bersama keluarga dan merupakan lokasi sesuai untuk melihat matahari terbit dan tenggelam. Memang cantik pemandangan di sini.

8. Langkawi, Kedah

Langkawi merupakan lokasi tepat jika anda ingin lari dari bandar dan mahu mencari ketenangan. Dengan pantai yang jernih, anda boleh membuat aktiviti snorkelling dan menyelam skuba jika mahukan cabaran.

9. Gua Tempurung, Perak

Perak bukan saja popular dengan makanan yang menarik, tetapi ia juga terkenal dengan keindahan alam semulajadi seperti Gua Tempurung. Jika anda seorang yang sukakan cabaran, anda boleh cuba meneroka gua yang ada.

Baca juga:

Petua Perjalanan Terbaik Untuk 2023

1. Jadi Fleksibel

Kami sentiasa merancang untuk penangguhan dan cuba untuk tidak gusar apabila perkara tidak dapat dielakkan berlaku. Kesabaran adalah sangat penting semasa melancong!

2. Buat Senarai

Kira-kira seminggu atau lebih sebelum setiap perjalanan, saya membuat senarai mental item yang saya tidak mahu lupa — yang AKAN saya lupakan jika saya tidak menulisnya. Saya telah belajar bahawa apabila saya memikirkan sesuatu, saya perlu menulisnya.

3. Belajar Frasa Lazim Bahasa Tempatan

“Sila,” “Terima kasih” dan “Maaf” yang ringkas dalam bahasa tempatan sangat membantu. Saya juga suka belajar perkataan untuk bir, tetapi itu hanya saya.

4. Jangan Lupa Bateri Kamera Tambahan (Atau Dua)

Pernahkah anda sampai ke tempat foto matahari terbenam yang epik itu dan menyedari bateri kamera anda sudah mati dan anda tidak mempunyai sandaran? Saya cuba membawa sekurang-kurangnya tiga bateri kamera pada semua perjalanan kami supaya kami tidak terlepas gambar yang sempurna itu.

5. Sentiasa Bawa Sarung

Sarung boleh digunakan sebagai pembalut apabila anda sejuk, tuala, langsir, atau sehelai pakaian yang boleh dipakai dengan berpuluh-puluh cara yang berbeza. Warna pepejal memang bagus, tetapi jika anda mahukan sesuatu yang menonjol,

6. Sentiasa Beli Insurans Perjalanan

Kecemasan perubatan boleh menghapuskan simpanan anda — atau lebih teruk lagi. Kami menggunakan dan mempercayai Perlindungan Pelawat  untuk insurans perjalanan.

7. Buat Salinan Dokumen Penting

Pada awal dua puluhan saya, saya sangat pandai menyimpan salinan pasport saya dalam beg yang berasingan daripada pasport sebenar saya. Kemudian saya menjadi malas.

Baru-baru ini, seorang kawan saya kehilangan pasportnya di lapangan terbang. Dia diberitahu bahawa jika dia membawa salinannya dan gambar pasport tambahan mereka akan membenarkan dia pergi. Oleh kerana dia tidak melakukannya, dia terpaksa kehilangan penerbangan $2,000 dan seminggu di Eropah. Saya kini membawa salinan bersama saya.

8. Bungkus Seluar Dalam Tambahan

Seluar dalam adalah kecil dan selalunya idea yang baik untuk mempunyai beberapa pasangan tambahan sekiranya berlaku kecemasan. Pilihan lain ialah mengemas seluar dalam yang cepat kering ini supaya anda boleh mencucinya dengan mudah di jalan raya.

9. Pra-Rancang Pakaian Anda

Saya pemalas, pengemas saat akhir, jadi saya telah menghabiskan terlalu banyak perjalanan dengan pakaian serba hitam atau kelabu kerana saya tidak merancang pakaian saya sebelum mengemas. Saya melihat kembali foto dan berharap saya telah berusaha lebih dalam mengemas.

10. Letakkan Barang Penting Dalam Bawaan Anda

Beberapa barang penting hendaklah sentiasa dimasukkan ke dalam barang bawaan anda, seperti elektronik, ubat-ubatan, berus gigi dan sepasang seluar dalam tambahan. Pakaian renang juga merupakan idea yang baik jika anda pergi bercuti di pantai. Anda boleh membeli kebanyakan perkara ini jika beg anda hilang, tetapi membawanya ke dalam bagasi anda akan menjimatkan wang dan masa anda jika bagasi anda hilang semasa transit.

11. Tanya Mengenai Harga SEBELUM Anda Mengambil Pengangkutan Awam

Adalah idea yang baik untuk bertanya tentang harga sebelum anda menaiki bas, guagua atau pengangkutan awam lain. Kami belajar pelajaran kami di Republik Dominican.

12. Bawa Losyen Dalam Barangan Anda

Saya mengisi kedua-dua belah bekas kanta sentuh dengan losyen penghidratan (saya menggunakan losyen penghidratan semulajadi ini ) kerana ia jarang ada di dalam tandas dan kabin kapal terbang sangat kering.

13. Kekal Terhidrat Dalam Pesawat

Saya tahu ia menyeronokkan untuk mabuk pada ketinggian 30,000 kaki, tetapi ia juga lebih mudah untuk mengalami dehidrasi. Kekal terhidrat — terutamanya dalam penerbangan jarak jauh — menjadikannya lebih mudah untuk mengatasi jet lag juga.

14. Letakkan Nombor Bilik & Alamat Hotel Anda Dalam Telefon Anda

Adakah saya seorang sahaja yang tidak ingat nombor bilik hotel saya?? Mesti ada orang lain di luar sana seperti saya.

15. Tanya Penduduk Tempatan

Kami sentiasa meminta penduduk tempatan menunjukkan kami ke restoran terbaik, tempat menarik untuk menyaksikan matahari terbenam, kedai kopi terbaik, dll. Saya suka memberitahu orang jenis makanan yang saya idamkan. Saya telah dibawa ke beberapa restoran menarik yang tidak akan menjadi pilihan pertama saya.

16. Berhati-Hati Dengan WIFI Awam Percuma

Saya sentiasa cuba mengelak daripada melog masuk ke akaun bank atau memasukkan sebarang kata laluan semasa saya menggunakan WIFI awam percuma di tempat seperti lapangan terbang. Saya tidak begitu tegas mengenainya sebaik sahaja saya sampai ke hotel saya, terutamanya jika mereka mempunyai kata laluan untuk wifi mereka.

17. Maklumkan Bank Anda Dan Syarikat Kad Kredit Mengenai Rancangan Perjalanan Anda

Ini adalah tabiat yang bagus untuk dilakukan jika anda tidak mahu syarikat kad kredit atau bank anda menahan kad anda semasa anda berada di luar negara.

Jom Melancong di Dalam Negara

Sempena cuti sekolah tahun ini, banyak tempat yang kita boleh lawati bersama keluarga. Apa yang penting, kemana sahaja anda bercuti pastikan keselamatan menjadi keutamaan anda dan keluarga anda.

Previous articleHukum Salam Kaut Di Majlis Walimah Urus
Next articleHukum Orang Islam Ucap Selamat Menyambut Perayaan Cina 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here