Luar Negara Awan berbentuk kanta seakan UFO muncul di Turkiye

Awan berbentuk kanta seakan UFO muncul di Turkiye

44
0
Awan berbentuk kanta seakan UFO muncul di Turkiye

 

Awan berbentuk kanta seakan UFO muncul di Turkiye. Awan merupakan ciptaan Allah yang sangat unik. Warnanya yang putih seakan-akan asap. Ia berterbangan diatas langit menambah lagi keindahan alam. Awan juga menandakan kebesaran pencipta alam iaitu Allah yang Maha mencipta.

Awan mempunyai bentuk yang fleksibal. Ia boleh mempunyai bentuk yang pelbagai. Kadang-kadang berbentuk kuda, bunga, rusa dan pelbagai bentuk yang menarik lagi. Ia berubah bentuk secara semula jadi mengikut angin pada masa tersebut.

Begitu juga lah Penduduk bandar Bursa, Turkiye yang baru sahaja dikejutkan dengan kemunculan bentuk gumpalan awan yang mempunyai bentuk seakan-akan kanta mata dan ia menyerupai objek terbang tidak dikenali (UFO) di langit, pagi Khamis lalu, lapor laman berita Wion News hari ini.

Awan itu kekal di langit selama sejam dan boleh dilihat dari daerah Gursu, Osmangazi, Kestel, Nilufer dan Yildrim di Bursa.

Apa yang dimaklumkan oleh laman web Direktorat Umum Meteorologi, awan itu terbentuk di langit disebabkan kejadian turun naik angin yang kasar dan ia menunjukkan pergerakan yang beralih ke arah bawah di langit.

Ramai penduduk yang merasa kagum dengan fenomena alam itu merekod awan kanta tersebut menggunakan telefon bimbit mereka.

Video dan gambar awan yang kelihatan seperti UFO itu dikongsi secara meluas di media sosial seluruh Turkiye. – Agensi

Keindahan alam adalah salah satu nikmat terindah yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada manusia. Allah telah menciptakan alam bukan sahaja untuk kewujudan fizikal kita tetapi juga untuk kesejahteraan psikologi kita. Ciptaannya menggambarkan sentuhan keindahan yang luar biasa yang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana objek buatan manusia. Oleh itu, adalah kehendak Allah untuk menjadikan kewujudan manusia di dunia ini sebagai kenangan agar manusia sebagai balasannya menunjukkan rasa syukurnya kepadanya secara merendah diri. Alhamdulillah!

Semua ciptaan Allah membuktikan bahawa Allah menyukai keindahan dan juga mahu kita sedar akan kepentingannya. Dalam setiap aspek alam, sama ada air yang mengalir di langit, laut, gunung yang tinggi atau burung yang berterbangan, makhluk di laut atau hutan belantara di hutan, atau padang pasir yang kering dan oasis di dalamnya, terdapat tarikan yang menarik perhatian. untuk lelaki itu memberi makan deria batinnya. Di mana sahaja kita berpaling untuk melihat, kita disambut dengan melimpah dengan keindahan alam semula jadi yang menakjubkan. Tanpa sentuhan tarikan dalam alam semula jadi ini, kehidupan manusia di bumi akan menjadi kewujudan yang membosankan semata-mata.

Rebutlah matahari yang megah yang terbit pada waktu pagi, menebarkan sinarnya yang terang benderang untuk membangunkan kita di waktu subuh. Kemegahan keindahannya mewujudkan kemeriahan dalam diri kita untuk menghasilkan bukan sahaja perasaan bertenaga, tetapi juga untuk mempersembahkan seluruh dunia pemandangan yang indah. Pemandangan matahari terbit dan matahari terbenam yang menarik menarik berjuta-juta orang ke puncak gunung atau ke tepi laut khusus untuk mengagumi mereka bagi membawa kesan menenangkan fikiran mereka yang terganggu.

Dengan terbitnya matahari, muncullah bunga-bunga yang mekar dalam pelbagai warna dan warna. Adakah Allah telah mencipta bunga ini dalam pelbagai warna tanpa sebarang makna? Keindahan berkilauan dari bloomers ini dalam warna merah, kuning, emas oren dan ungu sungguh menakjubkan dan memukau mata. Adakah bunga mawar, orkid melati dan magnolia menamakan beberapa daripada mereka, muncul secara liar dan tidak bermakna? Hutan dan padang pasir juga merangkumi bunga liar berwarna-warni dan tumbuh-tumbuhan untuk merawat pengembara melalui mereka dengan kilatan kecerahan dan keindahan.

Tidakkah manusia dapat memperoleh keseronokan yang besar terhadap sahabat-sahabat di sekelilingnya? Bukankah manusia patut berterima kasih kepada sang pencipta kerana memberikan kebahagiaan itu secara percuma?

Bayangkan saja dunia tanpa pokok dan tumbuhan. Siapakah yang mencipta mereka dengan kepintaran yang begitu banyak menambahkan sentuhan kehijauan yang menyejukkan yang terbentang di atas bumi tanpa henti? Daripada pokok oak yang hebat hinggalah ke semak dan rumput yang kecil, kami bukan sahaja mendapat makanan, tempat perlindungan dan perlindungan tetapi juga susunan formasi berwarna-warni yang menenangkan untuk memberi makan kepada mata kami yang lapar. Bagaimanakah kehidupan kita berada di tempat yang semuanya berwarna coklat dan bukannya kesejukan hijau yang anda perolehi daripada tumbuh-tumbuhan? Adalah sangat malang bahawa manusia hari ini begitu tidak bertimbang rasa, mementingkan diri sendiri dan tidak berperasaan untuk memusnahkan anugerah yang berharga ini. Bukankah dia menuju ke arah kemusnahan?

Burung, lebah, rama-rama dan makhluk lain di sekeliling kita memberikan kecerahan tambahan kepada alam sekitar. Mengapakah Allah harus menciptakan begitu banyak burung besar dan kecil dengan warna yang cemerlang termasuk emas dan perak? Jika seseorang melawat taman pemuliharaan burung, dia akan menyedari betapa Allah telah menganugerahkan manusia dengan rahmat untuk memenuhi rasa estetiknya dalam ciptaan yang indah ini. Mereka dicipta dengan kelembutan, koordinasi dan kombinasi warna yang jelas membuktikan kemurahan Allah kepada manusia untuk menjalani kehidupan yang penuh dengan ketenangan, ketenangan dan kegembiraan.

Haiwan besar dan kecil, berkeliaran di bumi meningkatkan lagi ini. Pernah terfikir bagaimana rupa ikan paus dan gajah gergasi di daratan muncul di bumi tanpa pertolongan Allah? Tidakkah mereka membawa kita kegembiraan melihat ciptaan-Nya dengan penuh takjub?

Lihat sumber air kita. Ia bukan sahaja sumber air semata-mata, tetapi juga tarikan hebat yang memikat deria kita. Air terjun terutamanya adalah aspek kecantikan yang hebat yang membawa rasa tenang kepada kita. Lautan biru yang luas dan sungai yang sentiasa mengalir mempunyai unjuran tarikan mereka sendiri. Seseorang boleh menghabiskan berjam-jam menonton ombak di laut yang menunjukkan cinta Allah kepada keindahan.- credit to Fareena Abdul Hameed

Pasti ada pengajaran untuk manusia memahami maksud di sebalik ciptaan ini.

Bagaimana jika dunia adalah padang pasir gersang kering tanpa warna? Bolehkah anda dan saya berada di sini membaca teks seperti ini?

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya siang dan malam terdapat tanda-tanda bagi orang yang berakal. Quran 3:190 )

Dan Dialah yang menurunkan hujan dari langit, yang menumbuhkan segala macam tumbuh-tumbuhan, yang menghasilkan tangkai-tangkai yang menghijau darinya Kami keluarkan biji-bijian yang berkelompok. Dan dari pokok kurma datang gugusan kurma yang tergantung dalam jangkauan. Terdapat juga kebun anggur, buah zaitun, dan buah delima, bentuknya serupa tetapi tidak serupa rasanya. Lihatlah buah mereka ketika ia menghasilkan dan masak! Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang beriman. Quran 6:99 )

Dan Dialah yang menghamparkan bumi dan menjadikan di atasnya gunung-gunung dan sungai-sungai yang kokoh, dan Dia menciptakan segala jenis buah-buahan berpasang-pasangan. Dia menutup siang dengan malam. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. ( Quran 13:3 )

Adapun bumi, Kami bentangkan dan Kami letakkan di atasnya gunung-gunung yang kokoh, dan Kami tumbuhkan di dalamnya segala sesuatu dalam keseimbangan yang sempurna. ( Quran 15:19 )

Dengan air itu Dia menghasilkan untuk kamu berbagai-bagai tanaman, zaitun, pohon kurma, anggur, dan segala jenis buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi orang-orang yang berfikir. Quran 16:11 )

Dan Kami telah menjadikan langit itu sebagai atap yang terpelihara, sedang mereka berpaling dari tanda-tanda kekuasaannya. ( Quran 21:32 )

Dia menciptakan langit tanpa tiang – seperti yang kamu lihat – dan meletakkan gunung-gunung yang kukuh di atas bumi supaya ia tidak bergoyang dengan kamu, dan berserakan di atasnya segala jenis makhluk. Dan Kami turunkan hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan di bumi segala jenis tanaman yang baik. ( Quran 31:10 )

Alhamdulillah Diatas Nikmat

Melihat keindahan Alam juga adalah salah satu daripada nikmat Allah swt, begitu juga kalau melihat Awan berbentuk kanta seakan UFO muncul di Turkiye . Fenomena ini jarang berlaku dan ianya amat mengagumkan manusia yang melihatnya. Semoga kita selalu diberikan nikmat sebegini sehinggalah disyurga nanti.

Previous articleMurid Hadiahkan Cikgu Udang Besar Bawa Masuk Dalam Kelas
Next articleHukum Sertai Acara Makan Besar Perayaan Cina Yee Sang Januari 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here