Tempatan Bas Persiaran Terbakar Di Plaza Tol UPM

Bas Persiaran Terbakar Di Plaza Tol UPM

42
0
Bas Persiaran Terbakar Di Plaza Tol UPM

Bas Persiaran Terbakar Di Plaza. PLUS Malaysia Berhad (PLUS) kini menutup buat sementara waktu di laluan keluar di persimpangan bertingkat Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk kerja-kerja pemeriksaan lanjut struktur plaza tol.

Melalui kenyataan hari ini, PLUS memberitahu, ia berikutan kejadian bas persiaran yang telah terbakar di lorong keluar Plaza Tol UPM pukul 6.20 pagi ini.

“Buat pengguna dari arah utara (Sungai Besi/Kuala Lumpur) yang hendak keluar dari Lebuhraya Utara-Selatan di persimpangan UPM adalah dinasihatkan agar berbuat demikian di Persimpangan Bertingkat Kajang.

“Pengguna dari Bangi, Nilai atau Selatan disarankan dari lebuh raya menerusi Persimpangan Bertingkat Kajang atau Sungai Besi sebelum menggunakan laluan alternatif,” katanya hari ini.

Dalam peristiwa pagi ini, bas persiaran yang membawa 40 penumpang terbakar di lorong keluar Plaza Tol UPM, bagaimanapun, api dipadam oleh pasukan bomba daripada Serdang beberapa minit kemudian.

Syukur, tiada kecederaan terhadap penumpang, petugas plaza tol atau pengguna lebuh raya. – UTUSAN – Oleh MOHD. FADHLI MOHD. SULAIMAN 22 Januari 2023, 10:40 am

(Video) Bas Persiaran Terbakar Di Plaza Tol UPM

Baca juga:

Kereta Terbakar

Kereta adalah mesin kompleks komponen mekanikal dan elektrik. Kebanyakan komponen kereta berfungsi pada geseran, cecair mudah terbakar dan pendawaian elektrik yang rumit. Oleh kerana itu, salah satu ancaman yang paling biasa dalam kereta ialah kebakaran.

Mengikut  statistik 2018 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia mengenai kenderaan bermotor yang terbakar, terdapat sebanyak 2,834 kes melibatkan semua jenis kenderaan pengangkutan dengan 1,724 melibatkan kereta terbakar. Terdapat banyak punca kebakaran kereta, punca utama adalah kecuaian dalam mematuhi aspek penyelenggaraan dan keselamatan kereta.

7 Punca Kebakaran Kereta di Malaysia

Aspek penyelenggaraan dan keselamatan kereta adalah unik untuk model dan pembuatan kereta anda. Jika anda memahami spesifikasi yang betul, ia boleh menghalang dan mengurangkan risiko anda terbakar. Berikut adalah beberapa faktor lain yang mungkin menyebabkan kereta terbakar.

1. Kebocoran Petrol

Kebocoran petrol adalah salah satu punca kebakaran kereta paling biasa di Malaysia. Bahan api seperti petrol atau diesel adalah bahan penting yang sangat mudah terbakar. Kebakaran boleh berlaku sekiranya berlaku kebocoran bahan api, ditambah pula dengan kehadiran oksigen dan percikan api kecil dari sistem pendawaian kereta yang longgar atau rosak. Kebakaran yang disebabkan oleh bahan api biasanya disebabkan oleh situasi berikut:

  • Talian bahan api yang rosak dan tidak diselenggara.
  • Penyuntik bahan api yang bocor atau rosak.

2. Kegagalan Sistem Elektrik

Kegagalan sistem elektrik juga merupakan punca biasa kebakaran kereta. Bateri kereta, sebagai contoh, berfungsi untuk membekalkan kuasa elektrik kepada motor pemula dan sistem penyalaan. Walaupun saiznya kecil, bateri kereta 12 volt mampu menghasilkan gas hidrogen semasa pengecasan dan berpotensi menyebabkan letupan. Dalam erti kata lain, bateri dan kabel pemula mampu membawa tenaga elektrik yang mencukupi untuk menyala dan menyebabkan kebakaran.

Selain itu, mentol yang pecah juga boleh menyebabkan kebakaran kerana filamen lampu boleh panas dan mencecah sehingga 1,400 darjah Celsius. Jika tidak dibaiki dengan segera, ia boleh menyebabkan litar pintas dan kebakaran.

3. Enjin Terlalu Panas

Enjin terlalu panas adalah kejadian biasa yang berlaku di kalangan kereta lama, terutamanya jika pemilik mengabaikan penyelenggaraannya. Terlalu panas biasanya berlaku kerana kegagalan atau kerosakan pada radiator, geganti kipas, kebocoran radiator, atau kerosakan pada pam air. Enjin terlalu panas ditambah dengan cecair mudah terbakar yang terdapat dalam enjin seperti minyak hitam, minyak transmisi automatik, cecair brek hidraulik dan bahan penyejuk adalah formula berbahaya yang boleh menyebabkan kebakaran.

Manifold ekzos (laluan di mana gas ekzos keluar dari ruang pembakaran ke dalam sistem paip ekzos) pada enjin panas boleh mencapai sehingga 500 darjah Celsius. Suhu ini cukup tinggi untuk menyalakan api sekiranya berlaku kebocoran di mana-mana bahagian enjin.

4. Aksesori Kereta

Pemasangan aksesori kereta seperti cam dash kereta yang tidak mengikut garis panduan pemasangan yang betul boleh menyebabkan kebakaran semasa di jalan raya. Pemasangan yang tidak dilakukan dengan betul mengikut spesifikasi kamera boleh menyebabkan litar pintas dan dalam situasi tertentu, boleh menyebabkan pembaikan yang mahal. Jadi pastikan aksesori kereta anda dipasang oleh juruteknik berpengalaman kerana pembaikan dan pemasangan amatur boleh mendatangkan bahaya yang tidak diingini yang boleh merosakkan anda.

5. Barang Berbahaya

Kebanyakan pemilik kereta tidak akan berfikir dua kali tentang barangan yang disimpan di dalam kereta mereka. Adakah anda tahu bahawa beberapa barang ini boleh berbahaya dan menyebabkan kereta anda terbakar? Berikut adalah beberapa barang mudah terbakar yang anda dinasihatkan supaya tidak disimpan di dalam kereta anda:

Tin Aerosol

Lazimnya, tin semburan rambut, deodoran, cat semburan dan barang lain yang serupa akan menampilkan pengesyoran suhu penyimpanan di bahagian tepi tin. Ini kerana tin sedemikian sangat sensitif terhadap sebarang perubahan suhu. Jika tin aerosol disimpan di lokasi bersuhu tinggi (cuaca panas atau sejuk) terlalu lama, kandungan di dalamnya boleh mengembang dan berpotensi menyebabkan letupan yang boleh menjadi punca kebakaran. Jika kereta anda diletakkan di kawasan lapang, elakkan meninggalkan barang-barang ini di dalam kereta.

Pemetik api

Walaupun saiznya kecil, pemetik api boleh menyebabkan kebakaran jika dibiarkan terdedah kepada suhu tinggi di dalam kereta. Suhu dalam kereta yang diletakkan di kawasan lapang boleh mencecah sehingga 60 darjah Celsius atau lebih dan haba ini secara tidak langsung boleh menyebabkan tiub plastik kecil ini mengembang, serta meletup, yang berpotensi menimbulkan risiko kebakaran.

Walaupun kebarangkalian untuk pemetik api menyebabkan kebakaran adalah tipis, yang terbaik adalah sentiasa berhati-hati. Elakkan menyimpan barang atau cecair mudah terbakar di dalam kereta terutamanya semasa cuaca panas.

Barangan Elektronik

Telefon pintar adalah salah satu keperluan bagi kebanyakan orang pada masa kini. Seiring dengan perkembangan teknologi, penggunaan barangan elektronik seperti power bank juga semakin berleluasa kerana ia digunakan untuk membekalkan kuasa tambahan kepada telefon pintar terutamanya ketika kecemasan. Walau bagaimanapun, jika bank kuasa ini tidak disimpan dengan betul, ia boleh menyebabkan bahaya dan kecederaan – jika ia ditinggalkan di dalam kereta, terdapat kemungkinan ia terlalu panas dan meletup.

Elakkan meninggalkan bank kuasa atau mana-mana alat elektronik lain termasuk telefon bimbit, tablet, kamera, rokok elektronik (vape), atau apa-apa barang yang mengandungi bateri di dalam kereta kerana suhu tinggi boleh menimbulkan risiko kebakaran.

6. Merokok Semasa Memandu

Perbuatan merokok semasa memandu adalah perkara biasa di Malaysia. Walau bagaimanapun, merokok di dalam kereta boleh menyebabkan kebakaran. Anda mungkin boleh bayangkan senario pemandu lori membuang puntung rokok melalui tingkap tetapi ada kemungkinan puntung rokok yang dibuang dari tingkap memasuki kenderaan lain yang mungkin berlanggar dengan objek mudah terbakar dan menyebabkan kebakaran. Oleh itu, elakkan memandu sambil merokok terutamanya jika anda membawa barang mudah terbakar bersama anda.

7. Kemalangan

Kebanyakan kenderaan hari ini dilengkapi dengan zon hancur yang melindungi bahagian dalam kenderaan yang penting seperti tangki bahan api, enjin kereta, bateri dan komponen berisiko lain sekiranya berlaku kemalangan. Bagaimanapun, bergantung kepada kesan perlanggaran dan situasi semasa kemalangan, zon remuk juga berpotensi mengalami kerosakan. Komponen kereta seperti bateri dan alternator rosak akibat kemalangan. Contohnya, ia mungkin mengeluarkan percikan api dan terkena bahagian tertentu yang mengandungi cecair mudah terbakar yang mungkin bocor dan menyebabkan komponen kereta lain terbakar.

Moga dipermudahkan

Akhir sekali, admin ingin mengucapkan semoga dipermudahkan segala urusan buat mangsa yang terlibat didalam Bas Persiaran Terbakar Di Plaza Tol UPM .

Previous articleKanak-kanak Lemas Di Kolam Pusat Rekreasi Air Panas
Next articleMurid Hadiahkan Cikgu Udang Besar Bawa Masuk Dalam Kelas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here