Tempatan Dua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar

Dua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar

170
0
Dua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar

Dua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar. Kerja bawa lori adalah kerja yang boleh dikatakan amat berisiko. Terbaru, sebuah lori meletup setelah berlaku kemalangan.

Dua maut lori kontena bawa barang lusuh terbakar

SEREMBAN, N9– Dua individu meninggal selepas mereka terperangkap di dalam kepala lori dalam kejadian kebakaran sebuah lori kontena di Kilometer 259.6 (Arah Selatan) berdekatan susur keluar ke Plaza Tol Port Dickson dekat Rasah pagi tadi.

Ketua Balai Bomba Seremban 2, Mohd. Kamal Mohd. Timar berkata, pihaknya mendapat panggilan tentang kejadian tersebut pada pukul 8.42 pagi dan setibanya di lokasi mendapati kebakaran adalah membabitkan sebuah lori kontena yang membawa muatan barang lusuh plastik.

“Kebakaran yang melibatkan sebuah lori kontena yang terbakar di bahagian kepala lori yang musnah 100 peratus. Dua mangsa meninggal di dalam lori tersebut dan pihak bomba sedang melakukan tugas-tugas pemadaman dan mengeluarkan mangsa yang meninggal,” katanya di sini hari ini.

Jelas beliau lagi, setakat ini jantina dan bangsa kedua-dua mangsa masih belum dapat dikenal pasti. Sumber: KOSMO! ONLINE

(VIDEO) Lori Terbakar dan Meletup

 

 

Baca juga:

4 PETUA KESELAMATAN APABILA ANDA BERTEMBUNG DENGAN KENDERAAN BERAT DI JALAN RAYA

Sekarang musim cuti sekolah dan pastinya, perjalanan jalan raya keluarga anda sudah dirancang. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ia masih “berniaga seperti biasa” untuk  kenderaan komersial berat  dan lori membuat perjalanan mereka di sepanjang lebuh raya.

Dan ya, kita boleh meneruskan dan meneruskan tentang betapa teruknya sesetengah pemandu kenderaan berat di Malaysia. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan bahagian anda untuk berwaspada dan mengikuti petua keselamatan ini, anda dijamin akan menikmati perjalanan jalan raya tanpa tekanan bersama keluarga anda semasa Cuti.

1. Jauhi Titik Buta Kenderaan Berat

Anda mungkin membunyikan hon dalam kekecewaan berfikir, “Apa yang lelaki ini lakukan? Tidakkah dia melihat ke mana dia pergi?” Nah, pemandu kenderaan berat (seperti lori) mempunyai titik buta yang berbeza berbanding dengan kenderaan saiz biasa.

Oleh itu, apabila anda menemui sebuah lori besar, cuba elakkan memandu ke tempat  buta . Dalam erti kata lain, jika anda tidak dapat melihat cermin pemandu, pemandu tidak dapat melihat anda.

2. Elakkan Tailgating

Sesetengah pemandu mungkin mempunyai tabiat untuk mengekori kenderaan lain – tetapi mengekori kenderaan berat adalah tidak bijak. Sebagai permulaan, anda tidak akan dapat melihat dengan baik apa yang ada di hadapan jalan jika anda mengekori kenderaan berat itu dengan terlalu dekat.

Dan bagaimana jika kenderaan itu perlu berhenti kecemasan? Anda tidak akan dapat bertindak tepat pada masanya dan pemandu tidak akan dapat melihat anda kerana anda berada dalam keadaan buta. Berikut adalah beberapa jarak yang disyorkan untuk mengelakkan situasi seperti ini.

Kelajuan Kenderaan Jarak berhenti (meter)
kereta Lori
60km/j 73 83
70km/j 91 05
80km/j 111 130
90km/j 133 156
100km/j 157 185

3. Jangka Giliran Pemandu.

OKEY. Sebahagian daripada kita bersalah dalam hal ini. Kami mempunyai kecenderungan untuk membuat selekoh bersama kenderaan berat. Akibatnya, kami secara teknikal menafikan sebarang kebenaran untuk pemandu membuat selekoh tajam tanpa merosakkan treler kargo berharga mereka dan mana-mana kenderaan atau harta benda yang berdekatan. Jadi, sebelum anda menaik pedal pemecut anda, perhatikan kenderaan berat dan beri mereka sedikit ruang untuk mereka membelok.

4. Elakkan Memotong Kenderaan Berat Di Jalan Selekoh Atau Bukit

Lebih sukar untuk melihat apa yang ada di hadapan kami apabila terdapat kenderaan besar menghalang pandangan anda – dan itu boleh berbahaya jika anda cuba memotongnya di jalan selekoh atau bukit. Jika perlu, cari laluan lurus yang membolehkan anda mengintip melalui lorong lain dan memotong dengan berhati-hati.

5. Berbudi bahasa, Bersabar, Bersikap Sabar

Petua yang paling penting dari semua. Cuba bertenang dan jangan biarkan kemarahan jalan raya “mengambil roda” jika anda menghadapi pembuli jalan raya. Bersabar apabila anda berkeras untuk memotong kenderaan dan nyatakan jika anda berbuat demikian. Lagipun, pemandu yang selamat adalah tidak baik jika mereka tidak kekal tenang dan mengekalkan fokus.

Punca kemalangan lori yang paling biasa dan petua tentang cara mengelakkannya

Mengangkut barangan melibatkan risiko yang besar untuk pemandu profesional kerana banyaknya kemalangan jalan raya. Andamur menerangkan beberapa kemalangan lori yang paling biasa dan beberapa petua tentang cara untuk mengelakkannya.

Kemalangan lori yang paling biasa

  • Kemalangan trak gunting. Kemalangan gunting berlaku apabila pemandu hilang kawalan ke atas kenderaan dan treler apabila membuat selekoh tajam atas pelbagai sebab (untuk mengelakkan halangan di jalan raya, jalan licin, angin, beban tidak stabil, selekoh atau kesilapan pemandu).
  • Kemalangan kargo. Sama ada beban hilang, tidak diikat dengan betul atau terlalu berat. Kemalangan kargo bukan sahaja memudaratkan pemandu, tetapi juga kepada semua kenderaan di belakangnya.
  • Kemalangan akibat keletihan dan keletihan pemandu. Kemalangan disebabkan oleh sebab-sebab ini adalah yang paling biasa dalam pengangkutan barang. Keletihan dan keletihan meningkatkan kemungkinan kehilangan kawalan kenderaan, tertidur semasa memandu, hilang refleks, berlanggar dengan kenderaan lain atau terbabas dari jalan.
  • Kemalangan akibat gangguan. Terganggu semasa memandu adalah salah satu punca kemalangan yang paling biasa, sama ada melibatkan trak atau kenderaan lain. Laluan jarak jauh memerlukan peningkatan penumpuan daripada pemandu. Jika jumlah perhentian yang betul tidak dilakukan, pemandu tidak akan dapat menumpukan perhatian dan, akibatnya, akan terganggu di belakang roda.

Petua untuk mengelakkan kemalangan

  • Ambil rehat yang kerap. Berhenti dan berehat akan membantu anda kurang letih dan pulih daripada tekanan memandu.
  • Hormati had laju. Memandu selama berjam-jam dan pengalaman membuat pemandu berasa terlalu selesa dan selamat di belakang roda, yang membawa kepada peningkatan kelajuan. Pemandu mesti menghormati kod lebuh raya untuk keselamatan mereka sendiri dan untuk keselamatan kenderaan lain di jalan raya.
  • Semak kargo. Sebelum memulakan laluan, anda mesti menyemak sama ada muatan itu selamat, ia adalah berat yang betul dan ia memenuhi semua keperluan undang-undang.
  • Mematuhi peraturan lalu lintas. Jangan gunakan telefon bimbit anda semasa memandu, jangan memotong apabila tidak dibenarkan berbuat demikian, jangan memecut…
Previous articleTerjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang
Next articleHukum Salam Kaut Di Majlis Walimah Urus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here