Tempatan Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik – Yb Fadhlina, KPM

Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik – Yb Fadhlina, KPM

176
0
Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik - Yb Fadhlina, KPM

Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik - Yb Fadhlina, KPMHentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik – Yb Fadhlina, KPM. Isu guru sememangnya hangat sedang diperbincangkan dikalangan rakyat. Negara Malaysia adalah merupakan negara yang mementingkan sektor pendidikan adalah suatu kemestian menuntu pembaharuan dan penambahbaikan dalam sistem pendidikan terkini. Terbaru diterima daripada Menteri Pendidikan iaitu Fadhlina Sidek yang mengeluarkan kenyataan mahu budaya memberi amaran kepada guru yang menyuarakan kebimbangan berkaitan sesuatu isu menerusi media sosial dihentikan dengan serta merta dan segera.

Dapatkan info latest dan update terkini semasa mengenai isu dalam dan luar negara:

Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik – Yb Fadhlina, KPM

Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik - Yb Fadhlina, KPMTeguran Pedas Daripada Menteri Pendidikan

Menurtu belia lagi, ruang kritikan konstruktif adalah penting sebagai proses semak dan imbang, mengikut saluran.

“Saya dimaklumkan guru pendidikan khas, Hasmadi Hamdan, diberi amaran oleh pegawai kerana mengkritik di media sosial.

Ungkap beliau di laman media sosial rasmi beliau. Beliau juga mohon agar dihentikan budaya ini dengan kadar segera. Pendekatan administratif yang baik hanya boleh dapat dicapai apabila wujud ketelusan di peringkat bilik darjah, sekolah dan pejabat pendidikan.

Tegas beliau dalam satu kenyataan di Facebook semalam. Ujar beliau lagi, guru pendidikan khas adalah merupakan barisan hadapan dalam membangun konsep madani dalam pendidikan khas.

“Kebimbangan beliau adalah kebimbangan saya.”

Jelas disini Menteri Pendidikan amat mementikan suara yang dilontar oleh guru. Beliau juga mengetengahkan bahawa adab berbeza pandangan adalah yang sentiasa meletakkan kepentingan serta kebajikan murid-murid, guru dan tonggak profesionalisme yang memandu penjawat awam.

Daripada kenyataan itu juga,Yb Fadhlina berkongsi hantaran Hasmadi yang memuatkan naik surat terbuka kepadanya berkenaan isu pendidikan negara pada Isnin lalu.

Suarau Guru Diutamakan Bagi Membantu Perkembangan Pendidikan Negara

Mesej Terbuka Cikgu Hasmadi Untuk KPM

Guru merupakan insan yang bertungkus-lumus bagi memastikan pendidikan anak-anak terjamin dan mereka sememangnya memberi yang terbaik. Kerana seorang guru itu sedar, tanggungjawab mereka adalah mendidik, mengajar dan pastikan anak murid itu menjadi seorang yang punyai hati budi yang baik.

Namun,kita semua kena sedar bahawa tugasan menjadi seorang guru itu tidaklah mudah, banyak tanggungjawab yang harus dipikul. Oleh itu, hadirnya suara yang bangkit meluahkan pandangan untuk kebaikan para guru bersama.

Cikgu Hasmadi Bin Hamdan adalah merupakan seorang guru pendidikan khas di SMK Jalan Reko membuat satu hantaran berupa surat terbuka di Facebook untuk KPM. Hasrat beliau adalah untuk kepentingan pendidikan negara semata dan bukanlah untuk tujuan peribadi. Syukurlah KPM menerima baik surat terbuka tersebut.

Mesej Terbuka Untuk KPM

Cikgu Hasmadi menulis mesej terbuka buat Menteri Pendidikan. Mesej tersebut adalah panjang lebar dan sarat dengan saranan penting dan suara para guru.

Beliau menulis surat dengan pemberitahuan bahawa tulisan tersebut panjang dan tidak sesuai bagi mereka yang tidak suka membaca.

Berikut adalah isi daripada mesej terbuka tersebut:

Isu pendidikan di Malaysia ini adalah isu yg sangat dekat di hati masyarakat..

Isu ini melibatkan pelajar yang merupakan anak-anak kita semua, dan juga guru-guru yang mendidik anak-anak kita.Menteri Pendidikan dan KPM mesti mengutamakan kepentingan dan kebajikan guru serta murid ketika mereka memutuskan dasar-dasar utama pendidikan.

Contohnya, Menteri sudah boleh pun laksanakan dasar-dasar bersifat ‘low-hanging fruits’,

Yang mana memberi kesan besar segera dalam usaha mengurangkan beban guru atau murid.

KPM Boleh Merujuk Suara Wakil-wakil Guru..

Dalam hal ini, bolehlah dirujuk posting-posting para pemikir pendidikan yg menjadi tempat luahan perasaan guru-guru seperti Dr Othman Talib atau Dr Anuar Ahmad. Malah mantan Menteri Pendidikan ketika kerajaan PH dahulu, Dr Maszlee Malik juga telah memutuskan perkara yang mudah dilaksanakan dan amat dipersetujui oleh guru seperti meringankan beban guru apabila tidak perlu lagi menulis Buku Rekod Kedatangan Murid secara manual) dan menukarkan kasut sekolah ke warna hitam (meringankan beban murid & ibu bapa).

Rujuk Guru Barulah Boleh Faham Apa Masalah Yang Guru Hadap..

Tegas cikgu Hasmadi, Hanya guru yang faham perihal kesusahan guru dan beban mereka. Sebab itu mereka akan mengadu pada orang yang berani seperti Dr Anuar Ahmad atau Dr Othman Talib.

Guru tahu budaya feudalisme dan birokrasi masih menebal dalam konteks pentadbiran pendidikan di negara kita. Selalu juga kita dengar guru-guru akur pada Pengetua/Guru Besar, dan PGB pula amat risaukan arahan PPD.

Seterusnya PPD akan patuh sepenuhnya arahan pegawai dan Pengarah JPN, dan Pengarah JPN pula laksana sepenuhnya arahan KPM tanpa banyak soal.

Perkara hal Pendidikan Khas..

Hanya guru Pendidikan Khas yang lebih faham bagaimana menguruskan MBK di peringkat PPKI atau sekolah pendidikan khas. Justeru, sumber maklumat Menteri mestilah datang dari guru PPKI dan sekolah pendidikan khas juga, bukan sekadar Bahagian Pendidikan Khas di KPM atau Sektor Pendidikan Khas Negeri.

Menurutnya lagi, Dalam lantikan MPPK baru-baru ini, apabila tiada wakil yang lebih faham dan lebih arif mengenai hal-hal pendidikan khas dan keperluan MBK dilantik, maka ramai guru pendidikan khas mengeluh.

Siapalah lagi yang boleh diharapkan membawa suara mereka?

Yang boleh memastikan Menteri betul-betul faham keperluan guru-guru pendidikan khas dan MBK? Menteri ada menyebut hendak memastikan 4 kemudahan utama MBK di sekolah dilaksanakan (iaitu susur tangan, susur landai, tandas dan parking OKU). Itu boleh dipuji. Namun Menteri juga kena melihat segera pekrara lain yg penting seperti peningkatan jumlah murid MBK setiap tahun, ruang kelas sedia ada yang sempit, keperluan membuka lebih banyak kelas baharu, membina empati PGB supaya menerima pelajar MBK di sekolah mereka (ada juga kes di mana PGB yang tidak mahu membuka kelas PPKI di sekolah mereka).

Sementelah juga hal-hal berkaitan latihan guru pendidikan khas, latihan pengurusan MBK untuk pembantu murid, sokongan terapi dan klinikal serta pengurusan sokongan pendidikan khas.

Isu paling besar di pendidikan khas sekarang ialah pelaksanaan Pentaksiran Alternatif Sekolah Menengah (PASM)..

Terdapat banyak pertindihan pentaksiran di Pendidikan Khas yang membebankan guru dan juga murid seperti PASM, portfolio, KVS, PBD serta peperiksaan pertengahan dan akhir tahun. Ramai guru pendidikan khas mengeluh kerana PASM yang dilaksanakan kepada MBK masalah pembelajaran (autistik, down, CP) megandungi terlalu banyak elemen dan outcomes yg hendak dicapai sedangkan elemen ini tidak pernah diajar dan tidak terdapat secara jelas dalam sukatan.

KPM kena akui guru-guru lebih kenal tahap dan aspek kebolehan MBK yg sepatutnya dinilai dalam PASM..

Telah disebutkan hanya sekitar 3.5% (109 orang) daripada 3095 orang MBK yang dinilai pada 2017 (tahun pertama PASR dilaksanakan) yang telah mencapai Kompeten Terpuji untuk prokhas 1 dan 2. Oleh itu, Menteri harus bersedia mendengar suara guru-guru dan NGO yang berada di luar KPM juga.

Menteri juga tidak boleh bergantung sepenuhnya pada pegawai-pegawai di KPM atau hanya menoleh kepada Dato’ KPPM untuk mendapatkan maklumat.

Kebiasaannya maklumat mereka tidak tepat dan hanya kosmetik semata-mata untuk menutup kelemahan mereka. Ini sudah pasti tidak menceritakan hal sebenar yg dialami di peringkat guru-guru yang melaksanakan tugas mendidik pelajar sendiri.

Jelas disini, luahan daripada Cikgu Hasmadi adalah bersifat relevan dan perlu untuk diambil perhatian oleh pihak KPM. Suara guru harus didengari. Hentikan Budaya Beri Amaran Kepada Guru Yang Mengkritik adalah merupakan sesuatu yang perlu dilaksanakan sepenuhnya dan dikaji juga luahan para guru untuk menjaga kebajikan bersama

Next articlePanduan Dapat Duit Di TikTok Affiliate Malaysia 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here