Tempatan Kenapa 10 Orang Peguam Siti Bainun Tarik Diri

Kenapa 10 Orang Peguam Siti Bainun Tarik Diri

48
0
Kenapa 10 Orang Peguam Siti Bainun Tarik Diri

10 orang peguam siti bainun Tarik diri

10 orang peguam siti bainun Tarik diri. Dua lagi peguam Siti Bainun Ahd Razali telah menarik diri daripada mewakili pengasas Rumah Bonda dalam kes mengabaikan dan mendera gadis Sindrom Down dikenali sebagai Bella. Dua peguam itu ialah Nurul Hafidzah Hassan dan Asiah Abd Jalil. Bermakna kesemua 10 orang peguam yang mewakilinya menarik diri.

Pada Isnin (16 Jan), tiga daripada lima peguamnya iaitu peguam bela utama Nur A’minahtul Mardiah Md Nor, Mohammad Farhan Maaruf dan Nur Ellena Mohamed Razif, masing-masing dari firma berbeza, turut dilaporkan menarik diri daripada kes itu. .

Dengan penarikan semua lima peguam, Siti Bainun kini tidak mempunyai perwakilan undang-undang di mahkamah. 10 orang peguam siti bainun Tarik diri

Dalam prosiding Selasa, hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi memberitahu Siti Bainun bahawa mahkamah menerima notis penarikan diri yang difailkan Nurul Hafidzah dan Asiah pada Isnin.

“Saya menerima notis mereka pada pukul 9 malam semalam. Saya akan beri tarikh baharu dan anda perlu melantik peguam baharu secepat mungkin. Jika anda berasa kecewa dan tidak berpuas hati dengan peguam, anda boleh membuat laporan kepada Badan Peguam Malaysia,” katanya. berkata. Siti Bainun dilihat menangis sambil mengesat air mata.

Izralizam kemudian menasihati wanita itu supaya segera melantik peguam baharu kerana dia mempunyai hak untuk berbuat demikian, tertakluk kepada pematuhan perintah dan prosedur mahkamah bagi memastikan kes berjalan lancar.

“Saya tidak mahu sebarang isu mengatakan anda tidak diberi peluang yang mencukupi untuk membela diri. Anda juga boleh mendapatkan semua dokumen untuk perbicaraan daripada lima firma dengan segera kerana anda perlu mempertahankan diri.

“(Tetapi) jangan libatkan peguam dari tiga atau empat firma…seorang peguam sudah memadai asalkan dia boleh komited.

“Sekiranya anda bermain-main dalam melantik peguam baharu, saya akan meneruskan perbicaraan kes itu tanpa seorang peguam,” tegas hakim itu.

Siti Bainun bagaimanapun berkata beliau telah memohon bantuan guaman daripada Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan dan akan melantik peguam baharu.

Mahkamah kemudian menetapkan 26 dan 27 Jan untuk perbicaraan pembelaan disambung semula.

Pada 24 Nov tahun lepas, hakim memerintahkan Siti Bainun membela diri atas dua pertuduhan mengabaikan dan mendera Bella selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya di akhir kes pendakwaan.

Siti Bainun, 30, didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Baca juga:

Kes Penderaan Melibatkan Kanak-Kanak OKU

Terdahulu, Bainun Razali diperintahkan membela diri terhadap dua pertuduhan mengabai dan mendera gadis Sindrom Down berusia 13 tahun Bella antara Februari dan Jun tahun lepas.

Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi memutuskan demikian hari ini, selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya mengemukakan bukti yang boleh dipercayai yang membuktikan setiap ramuan penting kesalahan terhadapnya.

Izralizam berkata, penghakimannya berdasarkan keterangan 22 saksi pendakwaan yang memberi keterangan sepanjang perbicaraan.

Ketika membacakan alasan penghakimannya, Izralizam memutuskan bahawa sekumpulan pakar perubatan Hospital Kuala Lumpur dan keterangan doktor mengenai kecederaan fizikal Bella membuktikan unsur kesalahan itu.

“Parut di seluruh badan Bella, termasuk parut melecur di kedua-dua belah tangannya, menunjukkan bahawa ia adalah luka bakar tahap kedua, dan kecederaan itu bukan kecederaan yang tidak disengajakan atau berlaku sendiri.

“Penjaganya di Rumah Kebajikan Taman Sinar Harapan di Seremban turut memberi keterangan bahawa Bella trauma selepas tinggal bersama tertuduh, Bella dilihat takut dengan orang ramai apabila pulang ke rumah kebajikan itu dan menjerit dalam tidur.

“Siti Bainun cuai menjaga Bella yang diletakkan di bawah jagaannya atas perintah mahkamah yang diperoleh September tahun lalu.

“Seandainya Siti Bainun tidak mengabaikan Bella, penderaan fizikal dan emosi ke atasnya tidak akan berlaku,” katanya sambil membacakan penghakimannya selama kira-kira 22 minit, ke galeri penuh mahkamah yang mula menangis teresak-esak ketika dia sampai ke arah akhir penghakimannya.

Bilik itu dipenuhi aktivis dan individu yang mengasaskan gerakan #Justice4Bella, termasuk rakan karib Siti Bainun yang turut memberi keterangan terhadapnya dalam perbicaraan.

Izralizam kemudian berkata kes prima facie telah dibuat terhadap pengasas Rumah Bonda berusia 30 tahun itu dan mengarahkannya membela diri.

Dia kemudian memberi Siti Bainun tiga pilihan – memberi keterangan bersumpah dari kandang saksi, memberi keterangan tidak bersumpah dari kandang tertuduh di mana dia tidak boleh disoal balas atau memilih untuk berdiam diri, dalam kes ini mahkamah mesti meneruskan untuk mensabitkannya.

Siti Bainun melalui peguam Mohammad Farhan Maaruf berkata beliau akan memberikan keterangan akuan bersumpah dari kandang saksi dan pihak pembelaan telah menyediakan lima saksi termasuk Siti Bainun untuk memberi keterangan.

Hakim kemudian menetapkan 5 hingga 9 Disember untuk tarikh perbicaraan.

Siti Bainun, memakai pakaian berwarna gelap dan tudung merah jambu, berdiri teguh di kandang dan dilihat sekali-sekala mengangguk sepanjang prosiding hari ini.

Bagaimanapun, penghakiman Isralizam menyebabkan dia menangis, dan dia tinggal beberapa lama di galeri mahkamah, ditemani keluarganya, untuk mengumpul diri sebelum pulang ke rumah selepas prosiding hari ini ditangguhkan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Mohamad, Zilfinaz Abbas, Zahida Zakaria, Fazeedah Faik dan Shakira Aliana Alias ​​manakala peguam Nur’Aminahtul Mardiah Md Nor, Mohammad Farhan Maaruf, Nurul Hafidzah Hassan, Asiah Abd Jalil dan Nur Ellena Mohamed Razif mewakili Siti Bainun.

Turut hadir hari ini ialah Datuk Khairul Anwar Rahmat, Datuk Ikbal Salam, dan Mohd Radzi Yatiman yang dilantik oleh Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk mengadakan sidang pemerhati bagi pihaknya.

Peguam dalam satu kenyataan berkata, keputusan hari ini adalah manifestasi perjuangan yang dihadapi masyarakat dalam mencari keadilan untuk Bella.

Siti Bainun diperintahkan membela diri terhadap dua pertuduhan mengabai dan mendera mangsa, yang disebut sebagai Bella, sehingga dia mengalami kecederaan fizikal dan emosi.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah kondominium di Wangsa Maju di sini, antara Februari dan Jun 2021.

Kesalahan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

“Insaf”

Moga dengan artikel tentang 10 orang peguam siti bainun Tarik diri dapat memberi pengajaran kepada kita semua agar berlaku ihsan terhadap sesiapa sahaja lagi-lagi kalau insan tersebut adalah seorang yang lemah dan dan berdaya melawan kita kembali. Kita tidak tahu bilakah hukuman akan menimpa terhadap tindakan yang dilakukan. Kalau tak didunia, Allah balas kat akhirat. Paling teruk didunia pun dah kena hukuman apatah lagi diakhirat azab menanti. Semoga kita sentiasa insaf dengan muhasabah diri lalu bertaubat kepada tuhan yang maha pengampun. Dia lah yang Maha memberi pengampunam terhadap hamba-hambanya yang bertaubat. Akan tetapi jika dosa dengan sesama manusia perlu minta maaf juga dengan orang yang telah kita sakiti.

Previous articleWhatsapp Tidak Lagi Menyokong 47 Jenis Smartphone Ini Mulai Januari 2023

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here