Tempatan Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos

Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos

105
0
Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos

Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos

Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos. Pembulian merupakan satu tindakan menzalimi satu pihak atau kumpulan dengan pelbagai cara. Sama ada melalui tindakan fizikal seperti memukul atau tindakan dari segi mental seperti menghina, mengherdik, mencaci maki, body shaming dan pelbagai lagi.

Perkara ini tidak patut dibiarkan kerana ianya adalah merupakan tindakan jenayah. Akan tetapi kesemua ini memang kita khususnya semakin menjadi-jadi tambahan lagi dari kalangan pelajar sekolah.

Begitu jugalah dengan tindakan sekumpulan kanak-kanak termasuk perempuan membelasah rakan sebaya mereka di sebuah taman permainan mengundang kecaman netizen sejak semalam.

Perkongsian video dimuat naik pengguna Twitter, @pacik_kentang baru-baru ini memaparkan tiga kanak-kanak menumbuk dan menendang mangsa baju berwarna hitam.

“Dahsyat sungguh budak-budak sekarang, seperti kerasukan,” katanya menerusi ruangan kapsyen sekali gus meminta orang ramai berkongsi video berkenaan agar pembuli tersebut segera ditangkap.

Di ruangan komen, rata-rata netizen berasa simpati dengan mangsa dan meluahkan rasa geram terhadap kelakuan kanak-kanak berkenaan.

“Ibu mengandung sembilan bulan dan menjaga anaknya sehingga dewasa. Senang-senang saja disepak, terajang. Memang biadab,” ciap seorang pengguna media sosial, @City01011.

“Allahu, mahu tercabut jantung dibuatnya. Semoga adik-adik saya tidak dibuli seperti ini,” ciap @fifieantasya.

“Geramnya saya. Kecil-kecil sibuk mahu tunjuk handal. Patut hantar ke juvana dan lihat saja sama ada masih berani atau tidak mahu bertumbuk,” komen pengguna @bm411.

Dalam pada itu, beberapa pengguna mendakwa kes buli tersebut dipercayai berlaku di Singapura berikutan bahasa pertuturan yang digunakan.

“Jika berlaku di Singapura, tidak usah risau kerana televisyen litar tertutup (CCTV) berada di mana-mana,” tulis seorang pengguna, @ohqal.

Hantaran video berdurasi 52 saat itu telah meraih 957 retweet dan 159,600 jumlah view setakat ini. – KOSMO! ONLINE.

[Video] Kes Buli Kanak-Kanak Yang Tersebar Di Medsos

Baca juga:

8 Cara Mengelakkan Pembulian di Sekolah

Setiap sekolah di negara ini mengalami beberapa tahap buli dalam empat dindingnya. Dan sementara banyak yang dilakukan untuk membasmi buli dan memperbaiki iklim sekolah , buli akan sentiasa wujud pada tahap tertentu. Akibatnya, setiap pelajar perlu membangunkan kemahiran yang akan menghalang mereka daripada menjadi sasaran pembuli . Berikut ialah lapan kemahiran terbaik yang perlu dibangunkan oleh kanak-kanak untuk mengelakkan pembuli sekolah.

Tampil Yakin

Pembuli mencari kanak-kanak yang menunjukkan rasa tidak selamat, ketakutan dan harga diri yang rendah. Bagaimana mangsa bertindak balas, cara mereka memegang kepala mereka, sama ada mereka berdiri tegak atau terkulai, malah nada suara mereka boleh memberi isyarat bahawa seorang kanak-kanak mungkin menjadi sasaran mudah. Lebih-lebih lagi, mengajar kanak-kanak untuk kelihatan yakin kadangkala lebih mudah daripada mengajar mereka untuk memberitahu pembuli itu untuk berhenti atau untuk kembali berjenaka. 1 Sesetengah kanak-kanak tidak mempunyai tulang yang tegas dalam badan mereka dan jika mereka cuba menentang pembuli secara lisan, ia boleh gagal.

Buat ‘eye contact’

Ajar anak anda cara membuat hubungan mata yang tegas dan hantar mesej bukan lisan yang mengatakan “putuskan.” Ingat, hubungan mata menyampaikan keyakinan diri dan harga diri. Dan pembuli lebih cenderung untuk berundur jika sasaran yang berpotensi memandang mereka tepat di mata.

Lazimnya, pembuli mencari sasaran yang cemas , tidak selamat dan lebih cenderung untuk melihat ke bawah atau mengelak daripada bertentang mata. Ajar anak anda untuk tidak menjadi orang itu.

Lepaskan Pemikiran Mangsa

Apabila anak anda berpegang pada perasaan tidak adil, dia akan mula berasa kronik seperti mangsa. Dan, jika anak anda berasa seperti mangsa, mereka akan bertindak seperti mangsa. Apatah lagi, kanak – kanak yang mengekalkan pemikiran ini akan mula melihat dunia sebagai tempat yang tidak adil dan tidak adil.

Pastikan anak anda tahu bahawa menjadi mangsa buli tidak menentukan siapa mereka sebagai seseorang. Selain itu, untuk mengelakkan pemikiran mangsa, elakkan daripada terjebak secara emosi terhadap perasaan anak anda. Walaupun penting untuk bersikap empati dan memahami, anda harus mengelak daripada rasa simpati. Sebaliknya, bantu mereka mencari cara untuk keluar dari situasi yang menyakitkan dan melaluinya.

Jadilah Asertif

Pastikan anak anda mengetahui perbezaan antara tingkah laku agresif dan tingkah laku tegas . Sebagai contoh, orang yang tegas mempertahankan hak mereka dan selesa mempertahankan diri mereka atau orang lain terhadap ketidakadilan. Mereka menggunakan suara yang kuat dan yakin untuk menyampaikan maksud mereka dengan cara yang penuh hormat. Sementara itu, orang yang agresif menggunakan kawalan, intimidasi, dan menjerit untuk mendapatkan cara mereka.

Pastikan anak-anak anda tahu bahawa ia bukan sahaja boleh diterima untuk memberitahu seseorang tidak atau meminta mereka berhenti, tetapi ia adalah digalakkan.

Bina Jati Diri

Harga diri adalah komponen teras pencegahan buli. Kanak-kanak yang mempunyai harga diri yang sihat lebih yakin dan berkebolehan. Harga diri juga boleh membantu mencegah buli. Pembuli  sering mencari sasaran mudah-seseorang yang akan bertindak balas terhadap ejekan dan usikan mereka. Akibatnya, mereka sering mengelak daripada kanak-kanak yang selesa dengan kulit mereka sendiri. Walaupun kanak-kanak yang mempunyai harga diri yang sihat menjadi sasaran pembuli, mereka mempunyai masa yang lebih mudah untuk menghadapi buli itu .

Memupuk Persahabatan

Pembuli mencari kanak-kanak yang tidak mempunyai hubungan atau yang terasing dan menyasarkan mereka. Sementara itu, kanak-kanak yang mempunyai kawan kurang berkemungkinan dibuli berbanding mereka yang bersendirian.

Malah seorang rakan penting di sekolah boleh mengurangkan kemungkinan anak anda dibuli. Dan walaupun anak anda masih menjadi sasaran pembuli, mempunyai kawan akan memudahkan mereka mengatasi buli jika ia berlaku. Rakan boleh meyakinkan anak anda bahawa perkara yang dikatakan atau dilakukan oleh pembuli tidak menentukan siapa anak anda.

Berhati-hati Mengenai Tempat Panas Buli

Pastikan anak-anak anda tahu bahawa terdapat tempat panas di sekolah di mana buli lebih berkemungkinan berlaku. Kawasan ini mungkin termasuk bilik persalinan, bilik mandi, ruang makan tengah hari, taman permainan atau bas sekolah . Malah lorong terpencil dengan pengawasan orang dewasa yang sangat sedikit mungkin menjadi tempat utama untuk buli. 1

Bantu anak anda mengenal pasti dan berfikir tentang lokasi tempat ini. Kemudian, sumbang sarankan bersama bagaimana kawasan ini boleh menjadi lebih selamat atau dielakkan sama sekali. Sebagai contoh, galakkan anak anda melancong dengan seorang atau dua rakan. Pilihan lain ialah duduk berhampiran bahagian hadapan bas sekolah dan tinggal di kawasan yang boleh dilihat pada waktu rehat .

Pembuli cenderung menyerang apabila mereka tahu orang dewasa tidak ada. Oleh itu, kunci untuk mengelakkan pembuli yang dikenali ialah cuba mengelak daripada berada di kawasan itu sahaja.

Letakkan Tanggungjawab Terhadap Buli Di Tempat Ianya

Selalunya, kanak-kanak cenderung menyalahkan diri sendiri apabila mereka dibuli. Mereka secara salah percaya bahawa mereka melakukan sesuatu untuk menyebabkannya atau ada sesuatu yang tidak kena dengan mereka. Akibatnya, mangsa sering tidak memberitahu sesiapa tentang buli itu dan cuba mengubah penampilan atau tindakan mereka untuk mengelak daripada dibuli. Sebaliknya, ajar kanak –  kanak bahawa buli adalah pilihan yang dibuat oleh pembuli. Pembuli bertanggungjawab sepenuhnya atas tindakan mereka. Tiada siapa yang menyebabkan mereka berkelakuan sedemikian, termasuk anak anda.

Satu Kata Dari Verywell

Ingat, barisan pertama pertahanan terhadap buli sedang disediakan. Atas sebab ini, bekerjasama dengan anak-anak anda untuk mengetahui cara mengelakkan pembuli di sekolah dan memahami perkara yang perlu dilakukan jika mereka menjadi sasaran. Dengan berbuat demikian, anda bukan sahaja membantu mewujudkan halangan perlindungan, tetapi anda menanam keyakinan yang mereka perlukan untuk menangani situasi jika ia timbul.

Previous articleBoikot Produk Sweden Siapakah Rasmus Paludan Orang Yang Bakar Al-Quran
Next articleKanak-kanak Lemas Di Kolam Pusat Rekreasi Air Panas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here