Luar Negara Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang

Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang

79
0
Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang

Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang

Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang . Berita tergempar, terjadi satu kejadian besar di pelabuhan Klang dimana pekerja menjumpai seorang kanak-kanak di dalam Kontena dan dikatakan dia telah berada didalam Kontena selama 6 bulan l.

JOHOR BAHRU – Kejadian seorang kanak-kanak lelaki warga asing yang ditemui di dalam sebuah kontena di dermaga Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang, Selangor pada hari Selasa lepas tidak mengandungi sebarang unsur jenayah pemerdagangan manusia bahkan dijumpai dalam keadaan sangat lemah kerana setelah beberapa hari berada didalam kontena.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, kanak-kanak lelaki yang dikenali sebagai Fahim itu ditemukan dalam sebuah kontena yang dibawa kapal dari Bangladesh.

  • “Dia satu-satunya yang ditemukan (dalam kontena) jadi laporan polis dibuat, disiasat dan dia dibawa ke pemeriksaan kesihatan. Kebetulan kanak-kanak ini demam dan kemudiannya proses dilakukan untuk dia dihantar pulang mengikut saluran undang-undang.
  • “Kita dapati tiada aspek menjurus kepada unsur permerdagangan manusia, ini kerana siasatan awal dia masuk (kontena) kemudian tertidur dan tiba sampai sini.
  • “Pihak berkuasa telah buat siasatan, pastikan dia sihat dan kemudian proses penghantaran pulang. Itu sahaja,” katanya.

Kepada yang berminat ingin mengetahui berkaitan info bantuan atau kerjaya untuk maklumat daripada kerajaan anda boleh ikuti telegram kami

Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang 

 

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penyelarasan Menangani Kesesakan di Tambak Johor di Bangunan Sultan Iskandar di sini pada Jumaat.

Media sebelum ini melaporkan kanak-kanak itu ditemukan di dalam sebuah kontena di Pelabuhan Klang dipercayai terkunci selama enam hari di dalam kontena yang berasal dari Chittagong, Bangladesh.

Sementara itu, Saifuddin Nasution berkata, beliau dijangka bertemu dengan rakan sejawatnya di Nepal, Bangladesh dan Indonesia hujung bulan ini bagi menerangkan Pelan Kelonggaran Penggajian Pekerja Asing yang akan dilaksanakan Kementerian Sumber Manusia.

Beliau berkata, pelan itu melibatkan lima sektor dan subsektor kritikal iaitu perkilangan, pembinaan, perladangan, pertanian dan perkhidmatan (restoran sahaja).

Kesian Melihat Keadaan Kanak-Kanak Tersebut 

 

 

Tiada unsur pemerdagangan manusia berhubung penemuan seorang kanak-kanak lelaki warga Bangladesh dalam kontena di pelabuhan barat pelabuhan Klang pada Khamis

Menteri Dalam Negeri datuk seri Saifuddin Nasution Ismail berkata laporan polis telah dibuat dan siasatan dijalankan bila dia tiba di pelabuhan kontena diturunkan dan didapati ada satu kontena yang ditemui seorang budak lelaki yang bernama fahim

tanda dia satu-satunya yang ditemui dalam laporan polis dibuat dan disiasat dia kemudian dibawa ke pemeriksaan kesihatan dengan dia demam dia tahu kesihatan dan kemudian dia proses untuk dihantar pulang untuk dibuat mengikut saluran undang-undang kita

Kes ini tak kepada setiap pemerdagangan manusia kerana siasatan awal mendapati dia   masuk ke kontena terus menjadi tertidur sampai ke sini semalam seorang kanak-kanak lelaki warga Bangladesh ditemui dalam kontena yang tiba di pelabuhan barat pelabuhan Klang kapal berkenaan dilaporkan berlepas dari sebuah pelabuhan di bangladash pada 13 Januari lalu video mengenai penemuan kanak-kanak ini dikesan tular di media sosial selepas terkunci dalam kontena berkenaan selama lebih kurang enam hari

Baca juga:

  1. Dua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar
  2. Hukum Salam Kaut Di Majlis Walimah Urus

6 Tip Tentang Keselamatan Di Tempat Kerja

Disini kami kongsikan sedikit tips keselamatan di tempat kerja supaya kita berhati-hati dan tidak terjadi macam kes terjumpa nya budak Bangladesh dan kontena yang mana dia tertidur di dalam kontena.

Menurut statistik daripada Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, jumlah kemalangan pekerjaan yang dilaporkan sehingga April 2018 adalah sebanyak 1251 kes dengan kematian sebanyak 71 orang, sementara 58 orang hilang upaya kekal.

Kemalangan pekerjaan adalah sesuatu yang boleh dielakkan dan ia tidak seharusnya berlaku.

Langkah keselamatan di tempat kerja harus diambil untuk elak jadi perkara yang tidak diingini.

1. Peka dengan keadaan sekitar

Anda harus mengetahui risiko serta bahaya yang mungkin berlaku di tempat kerja dengan cara mengetahui tempat, prosedur atau keadaan yang berisiko agar kemalangan akan dapat dielakkan.

Berikut adalah antara perkara yang paling penting:

Minyak yang tertumpah di atas lantai

Tangga di hadapan pintu. Jika pintu dibuka dari arah yang tidak dilihat, tangga tersebut berisiko untuk jatuh

Luka pada badan. Ia mungkin membawa kepada jangkitan yang serius. Sila dapatkan kit bantuan pertama (first aid) untuk mencuci luka tersebut

Pisau yang terdedah di pantri. Elakkan daripada membiarkan pisau terdedah. Seeloknya ia ditutup atau diletakkan terbalik di tempat yang sepatutnya.

2. Pastikan postur badan anda betul

Jika pekerjaan anda memerlukan anda untuk duduk dalam tempoh yang lama seperti menghadap komputer, pastikan bahu anda sejajar dengan pinggul bagi mengelakkan masalah sakit belakang.

Apabila mengangkat barang, gunakan teknik yang betul dan elakkan daripada membongkok.

Sebaiknya, gunakan perabot dan perkakas yang mesra pengguna untuk mencegah daripada masalah kesihatan tertentu.

3. Berhenti rehat dari kerja seketika

Antara punca berlaku kemalangan adalah kerana hilang fokus.

Bekerja dalam tempoh yang lama mendedahkan diri anda kepada hilang daya tumpuan.

Rehat yang singkat mampu mengembalikan semula tenaga dan membuatkan anda segar.

Antara tip yang boleh digunakan adalah melakukan tugas yang paling susah sewaktu tumpuan anda paling tinggi, contohnya di waktu pagi.

4. Kurangkan stres di tempat kerja

Tekanan atau stres boleh membawa kepada kemurungan dan kurang fokus.

Antara perangsang stres adalah waktu bekerja yang lama, kerja yang terlalu banyak dan hubungan kurang baik antara pekerja dan majikan.

Kedua-dua pihak, pekerja dan majikan, harus bekerjasama mewujudkan suasana kerja yang positif dan seronok.

Semua orang harus bertimbang rasa dan tidak mementingkan diri sendiri.

Jika suasana seperti ini dapat diwujudkan, pastinya produktiviti kerja akan meningkat.

5. Laporkan sebarang keadaan yang tidak selamat

Keadaan seperti mesin rosak, paip bocor atau kebakaran harus dilaporkan kepada penyelia atau pihak yang terbabit.

Ini adalah sangat penting bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih parah.

Contohnya, jika ada kerosakan pada penghawa dingin di dalam pejabat, ia harus diperiksa oleh pihak tertentu.

Walaupun hanya melibatkan satu penghawa dingin, ia mungkin disebabkan oleh kebakaran kecil pada wayar yang boleh tersebar ke bahagian lain.

6. Gunakan pakaian keselamatan yang sepatutnya

Pakaian keselamatan tidak direka melainkan untuk mengelakkan kemalangan berlaku.

Terutamanya bagi sektor pembuatan, yang mencatitkan angka tertinggi kemalangan pekerjaan seperti yang dilaporkan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, penyelia atau majikan harus memastikan semua pekerjanya mematuhi prosedur keselamatan yang betul.

Keselamatan di tempat kerja adalah tanggungjawab bersama antara pekerja dan majikan

Kesedaran harus dipupuk terlebih dahulu agar ia menjadi satu budaya yang sihat dan penting dalam aspek kesihatan dan keselamatan di tempat kerja.

Di sebalik keuntungan yang dikejar, keselamatan adalah perkara yang perlu menjadi keutamaan. Jangan disebabkan kecuaian kita, orang lain terpaksa menganggung derita.

Semoga Budak Ini Sihat Selalu

Semoga pertemuan budak ini dalam kontena dapat memberi kita peringatan supaya berhati-hati semasa kerja jangan mudah tertidur dan selalu kenal  pasti masalah dikawasan kita, moga-moga Terjumpa Budak Dalam Kontena Di Pelabuhan Klang menjadi peringatan pada ibubapa supaya aware anak sendiri.

Previous articleHukum Sertai Acara Makan Besar Perayaan Cina Yee Sang Januari 2023
Next articleDua Maut Lori Bawa Barang Lusuh Terbakar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here