Tempatan Video Tular Kejadian Kejar Mengejar Antara Polis Dan Penjenayah

Video Tular Kejadian Kejar Mengejar Antara Polis Dan Penjenayah

107
0

Video Tular Kejadian Kejar Mengejar Antara Peronda Polis Dan Penjenayah. Tulah tular satu video di media sosial berkenaan dengan beberapa kereta peronda polis yang sedang mengejar sebuah kereta penjenayah. Video tersebut telah viral pada hari ini tanpa mengetahui Apakah tujuan polis tersebut mengejar suspek tersebut. Setelah video ini berlegar di laman sosial lalu ketua polis daerah Johor Bahru selatan telah mengeluarkan kenyataan media berkenaan dengan video tular dan sebab kenapa polis mengejar suspek berkenaan. Berikut adalah merupakan kenyataan media daripada ketua polis daerah Johor Bahru selatan yang telah dikeluarkan tadi,

Video Tular Kejadian Kejar Mengejar Antara Polis Dan Penjenayah

KENYATAAN MEDIA

KETUA POLIS DAERAH JOHOR BAHRU SELATAN

POLIS DIRAJA MALAYSIA

TARIKH: 18 JANUARI 2023

VIDEO TULAR KEJADIAN KEJAR MENGEJAR KERETA PERONDA(MPV) DENGAN SEBUAH MOTOKAR

PADA 18/01/2023 JAM LEBIH KURANG 9.48 PAGI, PIHAK POLIS IPD JOHOR BHARU SELATAN TELAH MENERIMA MAKLUMAT SATU VIDEO TELAH TULAR DI MEDIA SOSIAL SEJAK 2 JAM YANG LEPAS. VIDEO TERSEBUT BERDURASI 1 MINIT 15 SAAT DIMUAT NAIK OLEH LAMAN FACEBOOK COMMUNITY RDA JOHOR(CRJ). VIDEO TERSEBUT MEMAPARKAN KEJADIAN KEJAR MENGEJAR KERETA PERONDA (MPV) DENGAN SEBUAH MOTOKAR PROTON PERSNA DI JALAN SKUDAI, JOHOR BAHRU, JOHOR.

PIHAK POLIS IPD JOHOR BAHRU SELATAN MENGESAHKAN KEJADIAN TERSEBUT DIMANA PADA 18/01/2023 JAM LEBIH KURANG 1.37 PAGI, TELAH TERIMA SATU LAPORAN POLIS BERKAITAN KEJADIAN DARI ANGGOTA BALAI POLIS BANDAR DATO’ ONN IPD JOHOR BAHRU SELATAN. PENGADU MEMAKLUMKAN KEJADIAN BERLAKU PADA 17/01/2023 JAM LEBIH KURANG 11.30 MALAM SEMASA PENGADU BERSAMA RAKAN SETUGAS SEDANG MEMBUAT RONDAAN CEGAH JENAYAH (RCJ) DI KAWASAN REKREASI ADDA HEIGHT, JOHOR BAHRU TELAH MELIHAT SEBUAH MOTKAR JENIS PROTON PERSONA SEDANG PAKIR DI DALAM KEADAAN MENCURIGAKAN DAN SEMASA HENDAK MEMBUAT PEMERIKSAAN, SASPEK TERUS MENGUNDURKAN MOTOKAR DAN MELANGGAR KERETA PERONDA (MPV) PENGADU SERTA MELARIKAN DIRI. PENGADU TELAH MEMINTA BANTUAN BILIK GERAKAN IPD JOHOR BAHRU SELATAN. (6) BUAH KERETA PERONDA (MPV) IPD JOHOR BAHRU SELATAN DAN (4) BUAH KERETA PERONDA (MPV) IPD JOHOR BAHRU UTARA YANG SEDANG BERUGAS TURUT MEMBANTU UNTUK MENAHAN SASPEK DAN TELAH BERLAKU KEJAR MENGEJAR.

SEHINGGA KM 76.6 LEBUHRAYA JOHOR BAHRU – AYER HITAM SASPEK BERJAYA DITAHAN DAN DITANGKAP. SASPEK MERUPAKAN (1) LELAKI WARGA TEMPATAN BERUMUR 20 TAHUN DAN (1) PEREMPUAN WARGA TEMPATAN BERUMUR 18 TAHUN. DALAM KEJADIAN INI PIHAK POLIS TELAH MERAMPAS SEBUAH MOTOKAR JENIS PROTON PERSONA, (1) BUAH TELEFON BIMBIT DAN WANG TUNAI RM 168.00.

HASIL SOAL SIASAT AWAL MENDAPATI KEDUA-DUA SASPEK MELARIKAN DIRI KERANA SEDANG BERDUA-DUAN DI DALAM MOTOKAR DAN TERKEJUT APABILA MELIHAT KERETA PERONDA (MPV) MENGHAMPIRI KENDRAANNYA. HASIL SEMAKAN REKOD LAMPAU KEDUA-DUA SASPEK MENDAPATI TIADA REKOD KES JENAYAH ATAU KES DADAH.

KEDUA-DUA SASPEK TELAH DIBENARKAN OLEH MAJISTRET MAHKAMAH JOHOR BAHRU TAHAN REMAN DI BAWAH SEKSYEN 117 KANUN PROSUDER JENAYAH SELAMA (4) HARI BERMULA 18/01/2023 HINGGA 21/01/2023.

KES DISIASAT DI BAWAH SEKSYEN 186 KANUN KESEKSAAN DAN JIKA DISABIT BOLEH DIHUKUM PENJARA SELAMA TEMPOH YANG BOLEH SAMPAI DUA TAHUN ATAU DENDA BOLEH SAMPAI SEPULUH RIBU RINGGIT ATAU KEDUA-DUANYA. KES INI JUGA DISIASAT DI BAWAH SEKSYEN 42 AKTA PENGANGKUTAN JALAN RAYA 1987 (MEMANDU SECARA MELULU) DAN JIKA DISABITKAN KESALAHAN BOLEH DIHUKUM PENJARA TIDAK LEBIH DARIPADA DUA TAHUN DAN DENDA TIDAK KURANG LIMA RIBU RINGGIT DAN TIDAK LEBIH SEPULUH RIBU RINGGIT DAN LESEN MEMANDU DIGANTUNG DUA TAHUN.

KEPADA ORANG RAMAI YANG MEMPUNYAI SEBARANG MAKLUMAT BERKAITAN KEJADIAN BOLEH MENGHUBUNGI TERUS DI TALIAN HOTLINE IPD JOHOR BAHRU SELATAN 07-2182323.

(VIDEO)

Berikut adalah merupakan video yang telah tular semalam di media sosial. Di video tersebut dapat disaksikan terdapat dua atau tiga biji kenderaan peronda polis telah mengejar sebuah kenderaan kereta yang dirakam oleh seorang lelaki.

 

Baca juga:

CARA MENCEGAH JENAYAH

Mencegah jenayah memerlukan setiap individu bertanggungjawab untuk keselamatan mereka sendiri dan membuat pilihan yang bijak. Pilihan tersebut boleh termasuk keluar membeli-belah pada waktu malam ke landskap harta kediaman anda. Dalam bahagian di bawah, kami menawarkan pelbagai jenis petua keselamatan untuk anda sebagai orang, kenderaan anda, rumah anda dan perniagaan anda.

Mengelakkan Pecah Masuk Kereta

 • Keluarkan semua barang berharga dari kereta anda. Jangan biarkan barang berharga kelihatan.
 • Tutup tingkap dan kunci pintu anda setiap kali anda keluar.
 • Letak di kawasan yang terang dan jangan letak berhampiran pokok renek atau pagar yang boleh menyembunyikan penjenayah.
 • Pastikan jalan masuk dan halaman anda terang sepanjang malam. Lebih sukar bagi penjenayah untuk bersembunyi di bawah cahaya.
 • Jangan simpan kunci ganti di dalam kereta.
 • Kunci pakej membeli-belah anda di dalam bagasi.
 • Gunakan kunci tugas berat untuk kotak alat trak dan selamatkan kotak alat ke katil trak.
 • Jadilah pemerhati. Beritahu polis jika anda melihat sesiapa bertindak dengan cara yang mencurigakan seperti berkeliaran di sekitar kereta atau melihat ke dalam kereta.
 • Sentiasa mempercayai naluri dan perasaan hati anda – jika anda merasakan sesuatu yang ganjil, ia mungkin benar. Hubungi dan dapatkan pegawai yang ada seterusnya dihantar ke kawasan anda.Keselamatan Rumah
 • Tutup dan kunci semua pintu walaupun keluar untuk tempoh yang singkat. Ini termasuk garaj dan pintu penghubung.
 • Gunakan pemasa automatik untuk mematikan dan mematikan lampu jika anda pergi untuk masa yang lama.
 • Menerangi halaman rumah, terutamanya pintu dan bahagian belakang rumah.
 • Potong pokok dan pokok renek di sekeliling rumah. Ini menyediakan penyembunyian untuk pencuri.
 • Pasang kunci yang baik pada pintu dan tingkap dan GUNAKANNYA. Jangan sembunyikan kunci dalam peti mel dan penanam atau di bawah tikar pintu. Sebaliknya, tinggalkan satu set kunci tambahan dengan jiran atau rakan yang dipercayai.
 • Gunakan kunci deadbolt yang memerlukan kunci dari kedua-dua sisi (silinder dua).
 • Pastikan nombor alamat jalan anda besar, dalam pandangan yang jelas dan terang supaya polis dan kakitangan kecemasan lain dapat mencari rumah anda dengan cepat.
 • Simpan tangga, alatan dan perabot rumput dalam keadaan terkunci. Pencuri biasanya menggunakan ini untuk masuk ke rumah.
 • Pasang lubang intip atau pemapar sudut lebar di semua pintu masuk supaya anda boleh melihat siapa yang berada di luar tanpa membuka pintu. Rantai pintu mudah putus dan jangan menghalang penceroboh.
 • Persepsi tentang penggera dan anjing adalah penghalang #1 dan #2 kepada pencuri.
 • Gunakan sistem penggera jika mampu dari segi kewangan. Penggera tingkap mudah boleh dibeli di kebanyakan kedai pembaikan rumah dengan harga kurang daripada $20.
 • Tulis nombor siri anda dan teruskan dengan mereka.
 • Tuliskan lesen memandu atau nombor ID NC anda pada semua barang anda.
 • Melaksanakan dan menjadi ahli aktif program pengawasan kejiranan.
 • Jika anda tiba di rumah dan sesuatu kelihatan meragukan (cth. skrin celah, tingkap pecah, pintu terbuka dll.) JANGAN MASUK. Hubungi polis dari rumah jiran atau telefon lain.
 • Minta ID foto daripada orang perkhidmatan atau penghantaran sebelum membenarkan mereka masuk. Jika anda sedikit pun bimbang, hubungi syarikat untuk mengesahkan.
 • Minta jiran atau keluarga mengambil mel jika anda akan pergi selama beberapa hari.
 • Pemasangan kamera pengawasan dan/atau Deringkan kamera loceng pintu membantu siasatan kami. Selain itu, mempunyainya dalam talian supaya akses boleh diberikan kepada penguatkuasa undang-undang membantu kami dalam menyelesaikan dan mencegah jenayah. Jika anda mempunyai penggera, sila letakkan papan tanda di halaman anda atau letakkan pelekat pada tingkap anda di tempat yang boleh dilihat.

Polis dan Rakyat Berpisah Tiada

Akhir sekali diharapkan semoga Video Tular Kejadian Kejar Mengejar Antara Peronda Polis Dan Penjenayah dapat memberikan peringatan kepada anda untuk sentiasa menjaga keselamatan dan melindungi barang sebaiknya. Agar ianya tidak memberikan peluang. kepada penjenayah untuk mengambil kesempatan

 

Previous articlePolis Menahan Seorang Lelaki Tempatan Yang Mengamuk
Next articlePM Umum Tol Percuma Kepada Rakyat Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here